הקרב אדידס-נייקי עולה מדרגה. ענקיות מוצרי הספורט מנסות לחזק את שליטתן, עסקאות חדשות ישנו את המאזן?
הסכמים ארוכי טווח, אחיזה בשווקים גדולים והשתלטות על מוקדי הכוח. לא מדובר פה בניסיונות דיפלומטיים של מדינות במזרח התיכון, אלא על הדרבי הגדול ביותר. הקרב שמתסיס את עולם הספורט. ליתר דיוק, את שוק המוצרים העצום הנלווה לענף הכדורגל.
רגע לפני פתיחת גביע העולם, בריו דה ז'ניירו נפל דבר. זו הייתה הצהרה פומבית, אם תרצו. "נייקי", ענקית מוצרי הספורט ואחד המותגים החזקים בעולם, חנכה חנות המיועדת אך ורק למוצרי כדורגל בעיר שאירחה את גמר המונדיאל. המסר היה ברור: נמאס לנו להשתרך מאחור, אנחנו הולכים להשתלט על הענף. זה לא אומר שהמתחרה מתכוונת לפנות את הדרך.
בעוד ב"נייקי" תכננו את המהפכה, איבדה החברה את אחד המעוזים החזקים ביותר בשוק העולמי – בו החזיקה מאז 2002. זמן לא רב אחרי הצגת המדים החדשים, מנצ'סטר יונייטד החליטה לפנות לדרך חדשה בעקבות הכסף. הרבה כסף.
מנצ'סטר יונייטד, אחד המועדונים העשירים והפופולריים בעולם, חתם על עסקת הלבשה ארוכת טווח עם "אדידס" תמורת 94.2 מיליון יורו בשנה. ליתר דיוק, הסכם מעונת 2015/16 ועד 2025 תמורת 942 מיליון יורו – חוזה חסר תקדים מסוגו. ב"נייקי", ששילמה לשדים האדומים 30 מיליון יורו בשנה, לא נשארו חייבים.
לאחר שאיבדו את האחיזה ביונייטד, ייאלצו בחברה האמריקנית לשפוך הון כדי לשמר את מושכת הקהל החזקה ביותר בעשור האחרון. ברצלונה, כך נראה, תהפוך באופן רשמי לנושאת הדגל העיקרית של "נייקי". שני הצדדים מחזיקים בהסכם עד 2018 במסגרתו מרוויחה בארסה 30 מיליון יורו לשנה פלוס מחצית מהכנסות החנות הרשמית בקאמפ נואו. כעת מתכוונים במועדון ללחוץ על השותפה כדי לפתוח הכיס, בהנחה שזהו המעוז העיקרי האחרון בזירת המועדונים.
מונדיאל 2014 היה אמור להיות רגע התפנית של "נייקי", במסגרתו תצליח להעמיק את אחיזתה בשוק. אל מול הספונסרית הרשמית (עד 2030) ומספקת כדור ה"בראזוקה", בחברה בנו על ברזיל וה"ז'וגו בוניטו" שלה, אבל ספגו יחד עם הברזילאים מכה קשה שבעתיים עם ההדחה מול גרמניה – המיוצגת כמובן על ידי המתחרה. כך היה גם עם הדחת הולנד על ידי ארגנטינה. גם הדחתן המוקדמת של פורטוגל (כריסטיאנו רונאלדו) ואנגליה (וויין רוני) בוודאי לא סייעה, כמו גם העובדה ששלושת הכובשים המצטיינים בטורניר בעטו את שעריהם בעזרת נעלי "אדידס" – חאמס רודריגס, תומאס מולר וליונל מסי.
נקודת האור מבחינת "נייקי" בגביע העולם הייתה ההתעוררות סביב נבחרת ארצות הברית, שכבר הגדילה את שוק מוצרי הכדורגל שלה באמריקה, לצד הופעה סבירה יחסית של צרפת, שצפויה לדבר חזק מאוד באליפות אירופה הקרובה אותה תארח ב-2016. בזירת המועדונים, על אף עסקאות גדולות עם פ.ס.ז' (20 מיליון יורו עד 2021), אינטר (20 מיליון יורו עד 2023) ומנצ'סטר סיטי (15 מיליון יורו עד 2019), נראה שהיא רק סופגת כרגע.
"אדידס" מחזיקה בהסכם עד 2020 עם ריאל מדריד, המועדון המעוטר והמכניס ביותר בעולם. במסגרת החוזה, מרוויחה אלופת אירופה 39 מיליון יורו לעונה וכמובן שאחוזים ממכירות מוצרים רשמיים. גם צ'לסי (37 מיליון יורו עד 2023), באיירן מינכן (29 מיליון יורו עד 2020) ומילאן (20 מיליון יורו עד 2023) חתומות עם החברה הגרמנית, שכבר הבטיחה לעצמה כיבוש משמעותי נוסף. מדובר ביובנטוס, אלופת איטליה בשלוש השנים האחרונות, שבקיץ 2015 תעזוב גם היא את "נייקי" תמורת 23.2 מיליון יורו עד 2021.
על פי נתוני businessweek, "נייקי" היא חברת מוצרי הספורט הגדולה בעולם עם הכנסה שנתית בסך 25 מיליארד דולרים ונתח של 17 אחוזים מהשוק (נכון ל-2013). "אדידס", לעומתה, מכניסה 20 מיליארד דולרים ומחזיקה ב-12%, אבל הבכורה בכדורגל קצת שונה. שתי החברות מחזיקות יחד ב-70% מהשוק בענף הפופולרי מסביב לכדור על פי הסדר הבא: "אדידס" ראשונה עם 2.4 מיליארד דולרים בשנה, "נייקי" אחריה עם 1.9 מיליארד, אבל במגמת עליה משמעותית של 21% בשנה החולפת.
המתחרות האחרות, למי ששואל, נמצאות הרחק מאחור. "פומה" אמנם מחזיקה בהסכמים עם מספר נבחרות וכן עם ארסנל (37 מיליון יורו עד 2019), "ווריור" משלמת 31.5 מיליון יורו בשנה לליברפול (עד 2019) ועדיין ברור לכולם שזהו מאבק בין שני צדדים. אז אמנם "נייקי" מוכרת עדיין כמויות אדירות של מוצרים כגון נעליים, כדורים וחולצות ברצלונה, אבל נראה כרגע שרק "גניבת" מועדון גדול מהיריבה לצד המשך ההתקדמות האמריקנית תשנה משהו. או הצלחה מסחררת של אנגליה ביורו הקרוב. ועל זה לא כדאי לבנות.