חברת "סוני", מנותנות החסות הגדולות ביותר של הפדרציה העולמית, דרשה שקיפות. אז מה גרם לה לצאת מהחוזה?
הדרישה המרכזית של חברת "סוני", מנותנות החסות המשמעותיות ביותר, הייתה שפיפ"א תחקור בצורה פתוחה את הליך הבחירה בקטאר וברוסיה כמארחות גביע העולם ב-2018 וב-2022. הבקשה בנוגע לכך עלתה כבר בחודש יוני, רגע לפני פתיחת מונדיאל 2014 בברזיל. פחות מחצי שנה חלפה והיפנים החליטו לצאת מהחוזה ולקחת את הכסף הגדול איתם.
רוצים לקרוא עוד על כסף ומשחקים? לחצו כאן – ספורטור עסקי ספורט
"סוני" הודיעה כי מבחינתה פיפ"א, הפדרציה העולמית של התאחדויות הכדורגל, הפרה את ההסכם בין הצדדים ולכן תאבד התחייבות לקבל 280 מיליון דולר. הסיבה הישירה היא הפרסומים האחרונים והלא-מחמיאים בנוגע למסקנות ועדת הבדיקה בראשות מייקל גארסיה וגניזת חלק נכבד מהדו"ח שהעביר.
ההערכות הן שאחת הסיבות בגינן ראשי חברת "סוני" דרשו חקירה בנושא היא כי יפן הייתה אחת המועמדות לארח את מונדיאל 2022 – הזדמנות כלכלית עצומה וצ'אנס להפעיל לחץ על פיפ"א בתקווה שתקבל החלטה מפתיעה לשלול את האירוח מקטאר. בנוסף, בחברת האלקטרוניקה חששו שהתדמית המסואבת תדבק בם וראו בכך נקודת יציאה.
"אנחנו דבקים בעקרונות היושרה, האתיקה והמשחק הנקי (ההוגן) בכל המרכיבים של פעולותינו על מנת למנוע מקרים של שחיתות", נמסר בהודעה הרשמית מטעם חברת "סוני", שהחליטה לא לחדש את ההסכם בין הצדדים אחרי שותפות בת 8 שנים בעלות של כ-280 מיליון דולר.
מדובר כמובן גם בשינוי גדול שצפוי בשוק המשחקים האלקטרוניים, מאחר ששיתוף הפעולה בין הצדדים כלל את משחקי פיפ"א בקונסולת PlayStation. עדיין לא ידוע אם תימשך השותפות בנושא המשחקים, אבל זוהי מכה נוספת שנחתה על הפדרציה לאחרונה.
גם חברת התעופה הגדולה "אמירייטס" הודיעה על סיום השותפות בתחילת חודש נובמבר האחרון, כאשר חברת "קטאר איירווייז" צפויה להיכנס במקומה עקב אירוח מונדיאל 2022 בקטאר. בנוסף, "קוקה קולה", ספונסרית מרכזית נוספת, כבר הביעה בפומבי חוסר שביעות רצון מהתנהלות פיפ"א.